7 mai 2010

Barajul Bicaz

 Obiective turistice Neamt

Localizare:
La 4 km de Bicaz, spre Poiana Teiului si Durau la extrema cea mai apropiata de Bicaz se afla barajul care a fost construit în anii '60 pe valea Bistritei.

-anul punerii în funcţiune: 1960
-înălţimea barajului: 127 m
-cota la coronament: 520 m
-lungimea la coronament: 435 m
-lungimea la bază: 127 m
-lăţimea maximă la bază: 119 m
-lungimea medie a lacului de acumulare: 35 km
-lăţimea lacului de acumulare: 200 - 2000 m (zona Hangu)
-volumul maxim de apă: 1250 milioane mc
-adâncimea medie a lacului de acumulare: 18 m
-adâncimea maximă la baraj: 97m
-energia produsă mediu pe an: 434,5 GWh


Zeci de sate au fost stramutate în alte zone ale judetului, pentru a face loc lacului de acumulare de acum. Dupa mutarea populatiei de pe valea Bistritei, toata zona a fost inundata de ape, creând acest lac impresionant ce poate fi zarit în zilele senine si de pe vârful Toaca.
                                                             Aici este cealalta parte a barajului.
Barajul uneşte Muntele Gicovanu cu Obcina Horştei. A fost construit între 1950 şi 1960, are o înălţime de 127 m, o lungime de 435 m şi o lăţime maximă la bază de 119 m.
De pe baraj puteti vedea o priveliste impresionanta catre masivul Ceahlau, catre valea Bistritei sau catre lacul Bicaz, unul din cele mai mari lacuri din Romania.


Lacul de acumulare "Izvorul Muntelui", cunoscut şi sub numele de "lacul Bicaz", este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din România.
Situat pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume. Din el se alimentează centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru.Amenajarea hidroenergetică "Izvorul Muntelui" - Stejarul.
Lacul de acumulare de la Izvorul Muntelui s-a "născut" oficial la 1 iulie 1960 (în prezenţa lui Dimitrie Leonida), odată cu închiderea ultimei porţi a barajului.
blog comments powered by Disqus