Localizare:
Lacul Roşu situat lângă Cheile Bicazului la poalele lui Hăşmaşul Mare la o altitudine de 980 m, format relativ recent, intr-o zi din luna iulie 1837. Atunci, dupa o serie de furtuni si ploi torentiale, din Muntele Ucigasu s-a desprins o bucata si a blocat pârâul Licas, pârâul Oii si paraul Rosu.
Este cel mai mare lac natural montan din România si are o suprafatã de circa 13 ha.si o adâncime maximã de 12,5 m. In 1864, lacul apare sub denumirea Lacul Pietrii Rosii iar mai tarziu a fost denumit Lacul Ucigas sau Taul Ghilcos. Numele de Lacul Pietrii Rosii provine de la gresia rosie tertiara, usor dezagregabila transportata de Paraul Rosu, care a vopsit imprejurimile pana la lac.
Flora din zona Lacului Rosu este reprezentata de padurile de conifere (molid si pin) precum si de specii de alun, mesteacan, salcie de munte, paltin, plop de munte si brad. Vegetatia este imbogatita si de flori multicolore, printre care floare de colt, garofita, margareta, clopotel, laptele cucului si stanjenel.
Fauna se compune din ras, capra neagra, veverita, cerb, mistret, urs, lup, pisica salbatica precum si pasari, printre care uliu, soim, potarniche, rata salbatica, cocos de munte, sitar si ciocanitoare.
Caracteristica inedita a lacului este data de multimea trunchiurilor goale ale brazilor care au fost scufundate o data cu formarea lacului.
La lasatul serii dupa ce nu mai este nici o barca pe lac, isi fac aparitia linistite frumoasele ratuste, aici este o rezervatie de rate salbatice.Ele isi vad de plimbarile pe lac, dar din cand in cand mai baga in seama si turistii care la arunca de mancare, ca sa inveseleasca atmosfera puse parca special sa faca asta.