20 august 2010

Pestera Poarta lui Ionele

Obiective turistice din Apuseni

 Localizare:Peștera Poarta lui Ionel este situată în versantul drept al Văii Ordancușa, la o altitudine de 800 m, in calcare triasice mai precis în zona de intersecţie a acestuia cu versantul stâng al Văii Gârda Seacă.. Se poate ajunge la ea prin Valea Arieșului, din comuna Gârda de Sus, urmând cale de 2,5 km drumul forestier ce pornește din centrul comunei spre Peștera Scărișoara pe Valea Ordâncușa.
 Este o interesantă formaţiune carstică,cu  gura înaltă de 17 m şi lată de 12 m. Lungimea totală a peşterii este de 131 m; pentru vizitarea ei, este necesară lampă.
 Noi am ajuns aici dupa un drum  din Arieseni unde eram cazati si unde am gasit pe cineva care ne-a ajutat foarte mult cu traseele si obiectivele turistice desenandu-ne harta zonei.Am mai inaintat cam 35 metri, de unde am lasat masina.
Peștera este semnalată de J. Vass încă din 1857, iar în 1921 este cercetată de P. Chappuis, R. Jeannel si Emil Racovita.Pestera are adancime de + 26 m, un număr de 2 intrări.
 In anul 1986 în timpul filmărilor pentru lung metrajul Flăcări pe comori in regia lui Nicolae Mărgineanu, cascadorul speolog Viorel Roru Ludușan explorează a doua intrare în pesteră, un aven care debușază în galeria principală în zona intrării. În film a fost introdusâ o secventă din acest loc.
 În anul 1988, în timpul explorărilor din peștera vecina, Zgurăști, membrii Alpin Speo Club Polaris Blaj, la o tură de încălzire se cațără pe un horn din finalul peșteri și descoperă Galeria Superioară.
 Cu aceată ocazie Viorel Ludușan realizează o hartă detailată a peșterii.
În anul 1989, tot ei realizează amenajarea turistică a peșterii.În 1999, peștera Poarta lui Ionele a fost declarată monument al naturii și inclusă pe lista ariilor protejate din România.
 Peștera Poarta lui Ionele este locul in care ies la lumină apele ce se pierd în ponoarele si dolinele de pe valea oarbă dintre Iapa (Dealul Frumos) si cătunul Mununa. Această a fost dovedită de colorările cu fluoresceină . facute de speologii clujeni. Este aceiași apă ce trece prin Peștera-aven Ghețarul de sub Zgurăști care se gaseste la 130 m. distantă. Colorarile cu fluoresceină făcute de Clubul Polaris în finalul activului din Zgurăști au aparut în Poarta lui Ionele după 24 de ore, confirmând legatura dintre ele, dar și viteza extrem de mica de curgere a apei datorată imenselor lacuri în care staționează.
Apa saturată cu calcar dizolvat precipită pe distanța dintre peșteră și varsarea în Ordincușa, 150 m mai jos și formează frumoase cascade de travertin și gururi.
Nu am putut ramane indiferenti la aceste vietati care coloreaza peisajul.
Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 15 m. După primii 10 m, coborând panta de grohotiș întâlnim izbucul sub peretele stâng activ tot timpul anului. La 50 m de la intrare, galeria peșterii cotește în unghi drept la stânga.
Urmează o săritoare care se urcă ușor datorită aderenței podelei, care este în fapt un perete vechi de gur. Galeria e foarte înaltă, 32 m. Peștera își pastrează profilul avand podeaua acoperită de pietriș sau bazine de tip gur. Dupa 20 m apare un nou cot de 90° la stânga. În fundul galeriei se coboară spre fundul unui lac periodic, de obicei sec.
 La ploi puternice sau topirea zăpezii pe aici apare un puternic curent de apă care inundă întreaga podea a peșterii de la acest nivel. Daca la ultimul cot excaladăm marele dom de pe partea dreapă, dupa 12 m. ajungem în galeria superioră.
Este mult mai strâmtă și urcă în trepte.Găsim și câteva formațiuni modeste, stalctite, stalacmite, scurgeri parietale
De aici iese apa din subteran, o imagine pe care nu o vom uita curand.
Reprezentanţii Asociaţiei Speologice SFINX Gârda propun valorificarea celor două colonii de lilieci existente în Peştera Poarta lui Ionele în vederea atragerii turiştilor. În momentul de faţă acest obiectiv turistic este neglijat de actuala administraţie a Parcului Natural Apuseni. "Specia de lilieci care trăieşte în Peştera Poarta lui Ionele - liliacul cu aripi lungi trebuie să beneficieze de maximum de protecţie potrivit directivelor Uniunii Europene.Recent s-a reuşit refacerea celor două colonii de lilieci cu aripi lungi ce trăiesc în Peştera Poarta lui Ionele după ce aceste vieţuitoare aproape dispăruseră din cauza fluxului turistic în zonele profunde ale peşterii. 
 
In urmatoarele filmulete veti vedea galeriile pe care noi ni le-am putut vizita pentru ca scarile de acces au fost fractionate.


http://www.welcometoromania.ro/Apuseni/Apuseni_Poarta_Ionel_r.htm



blog comments powered by Disqus