View Romania tinuturi de poveste in a larger map

16 septembrie 2010

Obiectiv turistic: Cheile Zarnesti

Localizare:In orasul Zarnesti se poate ajunge pe sosea cu masina proprie sau cu autobuzul, pe calea ferata de la Brasov sau pe jos. 
Din Brasov distanta este de aproximativ 25 Km pe DN 73 - DN 73A, din Poiana marului 7 Km pe DN 73A, din Sercaia 38 Km pe DN 73A, din Bran 7 Km pe DN 73 - DN 73A. Distanta pana in orasul Rasnov este de 10 Km pe DN 73A, pana la Pitesti sunt 120 Km pe DN 73, pana la Bucuresti pe DN 73 si DN 1 sunt aprox. 160 Km, pana la Sibiu sunt aprox. 150 Km. 

Mai nou exista si indicatoare care te indruma pana la intrarea in Chei dupa ce treci de propritatea bantiuta de  Dracula,

 
dupa un drum pietruit  pe care puteti merge cu automobilul, apare bariera unde trebuie sa il lasati si sa bateti cheile cu piciorul.
 
Cheile Zarnesti sau Prapastiile cum le spun localnicii se afla in partea nord-estică a Rezervației Naturale Piatra Craiului care a fost instituită în anul 1938 și cuprinde mai mult de 1.200 de hectare din Piatra Craiului. 
Masivul Piatra Craiului, principalul component al Parcului National, se impune ca o creasta calcaroasa spectaculoasa cu o lungime de 25 km, cu altitudini de peste 2000 m. 
Localizare parc : Situat în spatiul Carpatilor Meridionali, Masivul Piatra Craiului este plasat într-o regiune puternic fragmentata cu Depresiunea Bârsei la N, Culoarul Bran-Rucar-Dragoslavele la E, învecinându-se cu unele dintre cele mai înalte masive muntoase din România: Muntii Fagaras si Iezer la V, Masivul Bucegi la E si Masivul Leaota la SE. 
 
Masivul Piatra Craiului, este desfasurata pe directia NNE-SSV, între localitatile Zarnesti (N) si Podu Dâmbovitei (S) pe teritoriul judeţelor Braşov şi Argeş.
Elemente naturale deosebite : relief spectacular - cea mai lungă creastă calcaroasă din România (25 km), cu elemente geologice deosebite.
Atracţii turistice : relieful spectaculos, Creasta Pietrei Craiului, chei spectaculoase (Prăpăstiile Zărneştilor, Cheile Brusturetului), peisaje deosebite, flora bogată, caprele negre, trasee turstice deosebite, Peştera Dâmbovicioara,
 Centre de vizitare, puncte de informare : Centrul de vizitare Zărneşti.
Programe turistice : excursii cu ghid, vizionare faună sălbatică la observator (urs).
Trasee turistice recomandate : Creasta nordică a Piatrei Craiului, Zărneşti - cabana Plaiul Foii - refugiul Şpirlea - La Lanţuri - vârful Piscul Baciului, Padina Hotarelor, Padina Şindrileriei, etc. (pentru turişti experimentaţi) sau Zărneşti-Curmătura, Brusturet-Seaua Funduri, Sătic-Marele Grohotiş pentru cei mai cumpătaţi.
Cheile Zarnestiului reprezinta unele dintre cele mai spectaculoase formatiuni calcaroase formate de-a lungul anilor in Carpatii Romanesti. Taiate de apa rece cristalina a Raului Mare al Zarnestiului, Prapastiile au pereti inalti de pana la 200 de metrii si sunt un adevarat rai pentru practicantii alpinismului sau ai mountainbikingului. De asemena aici s-au desfasurat numeroase concursuri de catarare.

Dealungul vremii la Zarnesti s-au turnat o serie de filme si documentare printre care amintim "The Cave" filmat in Prapastiile Zarnestiului, videoclipul formatiei Rammstein din Magura "Rosenrot", documentarul canalului Animal Planet, Cold Mountain(http://www.cinemagia.ro/filme/cold-mountain-4095/articol/6736/), iar pe vremea comunismului multe alte filme istorice.  


"Sanctuarul ursilor" este un documentar difuzat de Animal Planet care urmareste povestile marilor bruni care traiesc in cel mai mare adapost pentru ursi din lume.Cei 40 de ursi adapostiti la Zarnesti au unele dintre cele mai triste priviri pe care le puteti intalni. In spatele gardului de sarma ce inconjoara rezervatia au ramas povestile lor. Unii au fost pensionati de la circuri, altii evacuati din gradini zoologice falimentare sau smulsi din mainile unor proprietari indiferenti.
           Adapostul de la Zarnesti, inaugurat in 2007, este amplasat la poalele muntilor Carpati. Camerele de filmat ii urmaresc pe ofiterii WSPA, care colaboreaza cu autoritatile romane in raiduri si misiuni de salvare, pentru a captura si muta ursii captivi in alte locatii.
Adapostul este realizat in parteneriat de catre WSPA (World Society for the Protection of Animals), organizatia "Milioane De Prieteni" si Primaria din Zarnesti, care a donat suprafata de teren unde isi fac veacul ursii.Documentarul este axat atat pe povestile ursilor aflati in adapost, cat si pe misiunile ofiterilor WSPA, care, in colaborare cu autoritatile romane, urmaresc salvarea ursilor captivi si mutarea lor in adapost.
 Daca vreti sa stiti cum va fi vremea, daca doriti sa ajungeti in zona, puteti intra aici:
blog comments powered by Disqus