View Romania tinuturi de poveste in a larger map

10 decembrie 2010

Obiectiv turistic Cascada Balea

View Comments
Obiectiv Turistic: Balea Cascada sau (Urlatoarea Balei)


Localizare:Muntii Fagaras la altitudinea de 1234 m.
Se poate ajunge aici cu masina urmarind harta .
Pe timp de iarna masina o puteti utiliza pana la Telecabina ce pleaca de la Balea cascada spre Balea lac,deoarece Transfagaraseanul este inchis pe perioada de iarna.1 noiembrie-1 iulie
Se mai poate ajunge aici pe perioada verii venind dinspre Pitesti

Cascada Balea este una din cele mai mari caderi de apa din tara aceasta masurand peste 60 de metri,odata ajunsi la zona de unde se ia telecabina puteti lasa masina in parcare iar de aici sa incepeti urcatul cu piciorusele ca de aceea e frumos la munte sa simtim muschii lucrand.
Drumul de la telecabina pana la cascada este unul destul de lejer aceasta fiind parcurs pe timpul iernii in maxim 45 minute
Aici se poate gasi zapada chiar si vara ,prin aceste locuri soarele lumineaza cateva ore pe zi iar stratul se aduna destul de gros si se mentine vreme indelungata.
Va recomand daca ajungeti iarna sa va echipati corespunzator pentru a evita alunecarile dar si degeraturile vremea fiind destul de schimbatoare si aveti grija la crevase
Apa ce aluneca pe cascada formeaza un mic raulet care coboara usor ,aceasta poate fi luat ca si punct de reper ce duce la cascada.

                                    

Imprejurimile sunt fascinante decorul este ca de basm

Si dupa cele 45 de minute prin zapada apare la orizont si renumita cascada
Dar din pricina avalansei din zona nu reusim sa ne apropiem cat ne-am fi dorit ,se vede oricum super si de la distanta.
Obiectiv turistic deosebit de frumos cu aer sanatos si peisaje unicate ,va recomand cu mare incredere zona.
                                         Respectati natura doar asa ne va respecta si ea!
Incercati ca in plimbarile prin natura sa nu lasati nimic in locurile ce le-ati vizitat, haideti sa facem un minim de efort si sa pastram muntii curati.
Vreme frumoasa si calatorii placute!
                                               Multumim pentru vizita si va mai asteptam.



Citeste tot>>

25 noiembrie 2010

Bran-Varful Omu

View Comments

                         Traseu montan - Bran Varful Omu
Intr-o dimineata de sambata plecam hotarati la Bran, aici ne cazam undeva langa castel la minunata noastra gazda de la Pensiunea A&B (recomand)http://www.turistinfo.ro/bran/cazare-bran/pensiunea_a_si_b-c56393.html
In prealabil vorbisem cu proprietarul sa ne pregateasca un traseu pentru weekend, iar acesta ne astepta cu drag sa ne puna in miscare muschii. Ajunsi aici la ora 11 o luam din loc si incepem ascensiunea.
Mergem cu masina o portiune din drum spre traseul propriu-zis, urmam traseul Valea Portii dincolo de podul Oprisului.
 Valea Gaura-Varful Omu
Odata ajunsi la semn lasam masinile pe dreapta si pornim spre creasta.
Marcajul ce il intalnim este practic startul aventurii ce avea sa o traim in aceasta zi, in scurt timp peisajul ce apare in fata noastra ne garanteaza ca va fi o zi pe cinste.
Prima parte a traseului strabate padurea deasa de molid presarata cu raze de soare ce patrund printre putinile locasuri aflate printre varfurile copacilor, padurea este una racoroasa si tinand cont ca afara sunt cam 30 de grade e o relaxare mult dorita de organism.
Dupa cateva clipe de respiro ne continuam parcursul catre destinatia finala, drumul este destul de lung, iar greul inca nu a inceput, dar plini de vointa si admirand peisajele cutreieram muntii.
Dupa cateva momente se iese din padure si in fata apare o poienita foarte frumoasa plina de flori
 Dupa cateva poze la nivelul ierbii ne ridicam ochii spre departare si ramanem muti de uimirea privelistii descoperite, apare adevarata imagine a muntilor Bucegi.
 Vazand cea mai apropiata stanca hop si iezii in varful ei ca de, fara ei nu se poate si  putina catarare nu poate lipsi din programul  meu de munte.
Dupa cateva poze ne vedem de drum si  la vederea uni raulet ne racorim cu totii fetele, limpezimea acestuia ne indemna sa si gustam din aceasta apa pura.
Am descoperit pe aceast traseu imagini inedite  un traseu spectaculos la care sincer, nu ma asteptam presarat cu cascade, rauri, stanci , poenite si multe altele.
Cand am plecat mai departe, trecusera 4 ore de la inceputul traseului. Scurta vreme am urmat calea pe marginile paraului, trecand de pe un mal pe celalalt. Pe un copac, o sageata ne arata drumul lung de 100 m, pana la Cascada Moara Dracului si nu puteam sa ratam prilejul de a o vedea aici peste cateva sute de ani prevad o imagine ce va cuprinde niste chei  avand in vedere ca aceasta cascada taie inca de acum cateva stanci.
     


Dupa ce terminam cu pozele la cascada pornim catre asaltul final acesta fiind unul destul de solicitant cu
                                      catarari pe cateva lanturi prinse pe stanci
Dupa ce trecem de lanturi privim inapoi si peisajul ce se vede in departare ne incarca bateriile pentru ultima parte spre varf

Flora gasita aici este una deosebit de frumoasa si fascinanta.
Cat faceam poze florilor descoperite in aceste zone deasupra noastra se strang norii si ceata pune stapanire pe crestele muntilor spre dezamagirea noastra pentru ca dispar odata cu ceata si peisajele incantatoare.
                             
                             
Dar cum nimic nu ne poate deturna de la traseul prestabilit continuam sa urcam prin ceata catre punctul final.
                                 
 Cum pe munte acum ploua acum ninge acum e soare iata ca si noi suntem salvati de o rafala de vant care ne face sa sarim in sus de bucurie ca peisajul fantastic a revenit

                              
                               
 Si iata-ne ca dupa 5 ore suntem in locul unde ne doream sa ajungem , efortul nostru este recompensat cu privelisti minunate .
Daca va doriti sa ajungeti la Vf. Omu din Bran nu ezitati sa faceti acest lucru, merita fiecare durere de muschi din zilele ce vor urma acestei aventuri.
Jos in vale se zareste orasul Bran locul unde ne este locul de destinatie, finala acestei zile istovitoare, inca 4 ore si suntem la cazare.
                                   
                                  
Drumul de intoarcere a fost mai lung ca niciodata, iar ghidul nostru a contribuit la acest lucru prelungindu-ne agonia, cand intrebam cat mai este ne momea cu estimari false ce ne sporeau increderea ca vom ajunge, incepusem sa il uram, dar la final ne-am dat seama ca fara el era mult mai greu ,cand picioarele nu ne mai ascultau comenzile facea cumva si ne ridica moralul spunand ca mai avem 15 minute si din 15 in 15 am ajuns la o serie de 6X15 .
Tin sa multumesc pentru aceasta aventura minunata pe munte, gazdei noastre Domnului Mihai Clinciu (care ne-a aratat absolut tot ce era important cunoscand zona si cu ochii inchisi) de la Pensiunea A&B tel. 0744 495 033 ,http://www.turistinfo.ro/bran/cazare-bran/pensiunea_a_si_b-c56393.html
Dar nu in ultimul rand sotiei mele care m-a suportat sau nu :) la inca o aventura istovitoare in muntii Bucegi,
de colegii de munca ce sa mai zic am mers impreuna 1 saptamana vaitandu-ne de picioare .
Recomand cu incredere acest traseu celor ce s-au saturat de partea de traseu Babele-Omu, pe acest traseu descris de mine peisajele sunt mult mai spectaculoase, iar pe drum nu veti gasi aglomeratia de turisti ce urca pana la Babele cu telecabina si se invart pe langa Sfinx si cruce.
Va invit sa descoperiti multe locuri frumoase din aceasta tara Romania!
                                               Respectati natura doar asa ne va respecta si ea!
Incercati ca in plimbarile prin natura sa nu lasati nimic in locurile ce le-ati vizitat, haideti sa facem un minim de efort si sa pastram muntii curati.
Vreme frumoasa si calatorii placute!
                                               Multumim pentru vizita si va mai asteptam.
Citeste tot>>

17 noiembrie 2010

Obiectiv turistic:Cetatea Rasnov

View Comments
                                      Obiectiv turistic:Cetatea Rasnov
Localizare:Oraşul Râşnov este în Ţara Bârsei fiind foarte aproape de staţiunea Poiana Braşov, oraşul Braşov, Bran şi Predeal.Dupa ce ai intrat in orasul Rasnov, va trebui sa ajungi pe Bulevardul Unirii, pentru ca de aici, urcand in serpentine, sa poposesti dupa circa 15 minute la portile cetatii.Drumul este practiabil si cu masina, la baza cetatii existand si o parcare cu plata.
Prima mentiune documentara despre Cetatea Taraneasca a Rasnovului dateaza din anul 1335 cand, in urma unei noi navaliri a tatarilor in Tara Barsei, a fost pustiit intregul tinut, cu exceptia Cetatii Rasnovului si a cetatii de pe dealul Tampa de la Brasov.
Acestea fiind puternic fortificate, au rezistat atacurilor, salvand viata locuitorilor refugiati intre zidurile lor.
In nici un caz, construirea cetatii nu poate fi atribuita cavalerilor teutoni, cum gresit s-a afirmat de unii istorici, caci nu exista nici o mentiune documentara in acest sens.
Situata pe drumul de veche traditie Brasov-Rucar-Campulung Muscel, ce lega Transilvania de Tara Romaneasca, cetatea Rasnov a facut fata multor asedii, o singura data luptatorii ei  fiind siliti sa deschida portile, in anul 1612, din cauza lipsei de apa.
 Construita pe dealul ce se inalta la sud de centrul asezarii Rasnov prin efortul colectiv al locuitorilor din aceasta asezare, ajutati de cei din comunele invecinate, Cristian si Vulcan, Cetatea Rasnov s-a numit “Cetate Taraneasca” deoarece principala ocupatie a constructorilor era agricutura.
 Unul din cele mai interesante monumente de arhitectura medievala, cetatea taraneasca a fost construita in secolul al XIV-lea, pe o ridicatura de teren care domina tot sesul Barsei. Intre secolele al XV-lea si al XVI-lea, cetatea a fost refacuta. 
 Bastionul poligonal de la est si capela dateaza din seco-lul XVII. In incinta cetatii s-a descoperit temelia unei biserici ortodoxe din secolele XI-XII. Muzeul valorifica piese de istorie locala: fotocopii de documente, arme, unelte.
În perioada feudalismului timpuriu (sec. X-XIV) pe cuprinsul Transilvaniei apar la începutul sec. al X-lea voievodatele conduse de Menumorut, Glad şi Gelu, în afară de acestea existând şi alte voievodate, puternice autonomii româneşti, printre care şi Ţara Bârsei, menţionată în anul 1211 în privilegiul acordat cavalerilor teutoni, care colonizează Ţara Bârsei, de regele Andrei al II-lea al Ungariei. La începutul sec. al XVI-lea, obştea românească de la Râşnov este pomenită într-un recensământ oficial ca fiind condusă de un cneaz.
În timpul şederii cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei (1211-1225) au fost aduşi în această regiune primii colonişti saşi, dintre care o parte au fost aşezaţi la Râşnov alături de populaţia românească băştinaşă, contribuind prin munca lor la dezvoltarea acestei vechi aşezări.Documentar, denumirea Râşnovului apare prima dată în anul 1331 sub forma româno-slavă de Rosnou, iar ulterior sub formele de Roşnow (1343), Rasnow (1337) apoi, Roşinov (1377), Rosarum (1388). Denumirea de Râşnov are la bază cuvântul „roz” care înseamnă trandafir, atât în limba latină, cât şi în limbile slavă şi germană în epoca medievală trandafirul fiind ales ca emblemă a oraşului.Importanţa economică a Râşnovului va creşte şi mai mult după anul 1427, când regele Sigismund de Luxemburg vizitând oraşul şi cetatea, i-a acordat dreptul de a ţine târg.
Nucleul principal al cetatii are accesul amenajat pe latura de est, intrarea fiind prevazuta cu un bastion circular/barbacana, pe aceeasi latura aflandu-se si un turn poligonal.In interiorul incintei se pastreaza ruinele a peste 30 de case menite sa adaposteasca pe locuitorii asezarii sau bunurile acestora:scoala, locuinta preotului,capela.Cercetarile arheologice din 1970 si cele mai recente au descoperit in cetatea exterioara o capela dreptunghiulara cu absida semicirculara si se crede ca ar putea fi vorba de capela Sf. Gheorghe pomenita in documente si databila, dupa cercetarea arheologica in sec. XIV.
Una din cladirile de locuit este datata de o inscriptie din 1562.

Cetatea Rasnov pastreaza mare parte din curtinele si tunurile care se datoreaza diferitelor etape medievale si moderne ale cetatii, fiind capabila de-a lungul multor veacuri sa faca fata numeroaselor atacuri, ocrotind timp de peste 500 de ani viata si avutul locuitorilor din Rasnov si din comunele invecinate. O singura data a fost nevoita sa capituleze, pe vremea principelui Gabriel Batory, in anul 1612, din cauza lipsei de apa, deoarece trupele vrajmase au interceptat drumul spre un izvor tainuit din afara cetatii, de unde se aprovizionau cei din cetate. Cetatea a “gazduit” in anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu dupa infrangerea de la Miraslau.Astfel, zidurile cetatii alaturi de muzeul ce se afla in interiorul lor in prezent, oglindesc viata zbuciumata a locuitorilor pe aceste plaiuri pe parcursul a peste 500 de ani.
 Cetatea Rasnov nu are un stil arhitectonic pretentios, ci unul simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare.Ca material pentru fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida, inaltimea zidurilor este de 5 metri, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate.Zidurile, ca si turnurile, erau acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de asediatori.Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care il inconjoara, fapt care imprima zidului cetatii profilul unei masive centuri zimtate.
Cetatea Rasnov se compune din:
Incinta exterioara – amplasata in fata zidului estic al cetatii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat 
Incinta interioara – inconjurata de zidurile si turnurile cetatii
Din trei parti sud, vest si nord, zidurile sunt marginite de pante abrupte de cca. 150 m inaltime, foarte greu de urcat.Intreaga incinta superioara este aparata de turnuri exterioare grupate pe latura de nord si coltul de vest.Partea estica a cetatii era mai vulnerabila din punct de vedere al obstacolelor naturale, deoarece avea forma de sa usor de trecut. Pentru a intarii capacitatea de aparare, cetatea prezinta in acest sector cele mai puternice fortificatii.
Astfel, taranii puteau rezista unui asediu indelungat.
Insa, lipsa apei ducea la limitarea posibilitatii de rezistenta pe timp indelungat, de aceea, in 1625 s-a luat decizia saparii unei fantani in stanca pe care este ridicata cetatea.
Fantana din cetate, in mijlocul mai exact se afla o fantana, sapata in stanca intre 1623 si 1640, a carei adancime este de 146 m., in acest ultim an ridicandu-se in cetate si o bisericuta.Acestia ar fi sapat in ghizduri (peretii exteriori ai fantanii) versete din Coran.
In cetatea Rasnov, taranii dispuneau de case pentru fiecare familie, exista o capela, o scoala, depozite si un loc destinat turmelor.Laturile de vest, nord si est erau aparate de o galerie continua, doua anteforturi si sapte turnuri, pe latura de sud, mai abrupta erau numai doua turnuri.
 Este o cetate care inca se mai pastreaza , merita sa o vedeti!
                                          Respectati natura doar asa ne va respecta si ea!
Incercati ca in plimbarile prin natura sa nu lasati nimic in locurile ce le-ati vizitat, haideti sa facem un minim de efort si sa pastram ce avem.
Vreme frumoasa si calatorii placute!
                                               Multumim pentru vizita si va mai asteptam.
Citeste tot>>