View Romania tinuturi de poveste in a larger map

17 noiembrie 2010

Obiectiv turistic:Cetatea Rasnov

                                      Obiectiv turistic:Cetatea Rasnov
Localizare:Oraşul Râşnov este în Ţara Bârsei fiind foarte aproape de staţiunea Poiana Braşov, oraşul Braşov, Bran şi Predeal.Dupa ce ai intrat in orasul Rasnov, va trebui sa ajungi pe Bulevardul Unirii, pentru ca de aici, urcand in serpentine, sa poposesti dupa circa 15 minute la portile cetatii.Drumul este practiabil si cu masina, la baza cetatii existand si o parcare cu plata.
Prima mentiune documentara despre Cetatea Taraneasca a Rasnovului dateaza din anul 1335 cand, in urma unei noi navaliri a tatarilor in Tara Barsei, a fost pustiit intregul tinut, cu exceptia Cetatii Rasnovului si a cetatii de pe dealul Tampa de la Brasov.
Acestea fiind puternic fortificate, au rezistat atacurilor, salvand viata locuitorilor refugiati intre zidurile lor.
In nici un caz, construirea cetatii nu poate fi atribuita cavalerilor teutoni, cum gresit s-a afirmat de unii istorici, caci nu exista nici o mentiune documentara in acest sens.
Situata pe drumul de veche traditie Brasov-Rucar-Campulung Muscel, ce lega Transilvania de Tara Romaneasca, cetatea Rasnov a facut fata multor asedii, o singura data luptatorii ei  fiind siliti sa deschida portile, in anul 1612, din cauza lipsei de apa.
 Construita pe dealul ce se inalta la sud de centrul asezarii Rasnov prin efortul colectiv al locuitorilor din aceasta asezare, ajutati de cei din comunele invecinate, Cristian si Vulcan, Cetatea Rasnov s-a numit “Cetate Taraneasca” deoarece principala ocupatie a constructorilor era agricutura.
 Unul din cele mai interesante monumente de arhitectura medievala, cetatea taraneasca a fost construita in secolul al XIV-lea, pe o ridicatura de teren care domina tot sesul Barsei. Intre secolele al XV-lea si al XVI-lea, cetatea a fost refacuta. 
 Bastionul poligonal de la est si capela dateaza din seco-lul XVII. In incinta cetatii s-a descoperit temelia unei biserici ortodoxe din secolele XI-XII. Muzeul valorifica piese de istorie locala: fotocopii de documente, arme, unelte.
În perioada feudalismului timpuriu (sec. X-XIV) pe cuprinsul Transilvaniei apar la începutul sec. al X-lea voievodatele conduse de Menumorut, Glad şi Gelu, în afară de acestea existând şi alte voievodate, puternice autonomii româneşti, printre care şi Ţara Bârsei, menţionată în anul 1211 în privilegiul acordat cavalerilor teutoni, care colonizează Ţara Bârsei, de regele Andrei al II-lea al Ungariei. La începutul sec. al XVI-lea, obştea românească de la Râşnov este pomenită într-un recensământ oficial ca fiind condusă de un cneaz.
În timpul şederii cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei (1211-1225) au fost aduşi în această regiune primii colonişti saşi, dintre care o parte au fost aşezaţi la Râşnov alături de populaţia românească băştinaşă, contribuind prin munca lor la dezvoltarea acestei vechi aşezări.Documentar, denumirea Râşnovului apare prima dată în anul 1331 sub forma româno-slavă de Rosnou, iar ulterior sub formele de Roşnow (1343), Rasnow (1337) apoi, Roşinov (1377), Rosarum (1388). Denumirea de Râşnov are la bază cuvântul „roz” care înseamnă trandafir, atât în limba latină, cât şi în limbile slavă şi germană în epoca medievală trandafirul fiind ales ca emblemă a oraşului.Importanţa economică a Râşnovului va creşte şi mai mult după anul 1427, când regele Sigismund de Luxemburg vizitând oraşul şi cetatea, i-a acordat dreptul de a ţine târg.
Nucleul principal al cetatii are accesul amenajat pe latura de est, intrarea fiind prevazuta cu un bastion circular/barbacana, pe aceeasi latura aflandu-se si un turn poligonal.In interiorul incintei se pastreaza ruinele a peste 30 de case menite sa adaposteasca pe locuitorii asezarii sau bunurile acestora:scoala, locuinta preotului,capela.Cercetarile arheologice din 1970 si cele mai recente au descoperit in cetatea exterioara o capela dreptunghiulara cu absida semicirculara si se crede ca ar putea fi vorba de capela Sf. Gheorghe pomenita in documente si databila, dupa cercetarea arheologica in sec. XIV.
Una din cladirile de locuit este datata de o inscriptie din 1562.

Cetatea Rasnov pastreaza mare parte din curtinele si tunurile care se datoreaza diferitelor etape medievale si moderne ale cetatii, fiind capabila de-a lungul multor veacuri sa faca fata numeroaselor atacuri, ocrotind timp de peste 500 de ani viata si avutul locuitorilor din Rasnov si din comunele invecinate. O singura data a fost nevoita sa capituleze, pe vremea principelui Gabriel Batory, in anul 1612, din cauza lipsei de apa, deoarece trupele vrajmase au interceptat drumul spre un izvor tainuit din afara cetatii, de unde se aprovizionau cei din cetate. Cetatea a “gazduit” in anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu dupa infrangerea de la Miraslau.Astfel, zidurile cetatii alaturi de muzeul ce se afla in interiorul lor in prezent, oglindesc viata zbuciumata a locuitorilor pe aceste plaiuri pe parcursul a peste 500 de ani.
 Cetatea Rasnov nu are un stil arhitectonic pretentios, ci unul simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare.Ca material pentru fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida, inaltimea zidurilor este de 5 metri, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate.Zidurile, ca si turnurile, erau acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de asediatori.Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care il inconjoara, fapt care imprima zidului cetatii profilul unei masive centuri zimtate.
Cetatea Rasnov se compune din:
Incinta exterioara – amplasata in fata zidului estic al cetatii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat 
Incinta interioara – inconjurata de zidurile si turnurile cetatii
Din trei parti sud, vest si nord, zidurile sunt marginite de pante abrupte de cca. 150 m inaltime, foarte greu de urcat.Intreaga incinta superioara este aparata de turnuri exterioare grupate pe latura de nord si coltul de vest.Partea estica a cetatii era mai vulnerabila din punct de vedere al obstacolelor naturale, deoarece avea forma de sa usor de trecut. Pentru a intarii capacitatea de aparare, cetatea prezinta in acest sector cele mai puternice fortificatii.
Astfel, taranii puteau rezista unui asediu indelungat.
Insa, lipsa apei ducea la limitarea posibilitatii de rezistenta pe timp indelungat, de aceea, in 1625 s-a luat decizia saparii unei fantani in stanca pe care este ridicata cetatea.
Fantana din cetate, in mijlocul mai exact se afla o fantana, sapata in stanca intre 1623 si 1640, a carei adancime este de 146 m., in acest ultim an ridicandu-se in cetate si o bisericuta.Acestia ar fi sapat in ghizduri (peretii exteriori ai fantanii) versete din Coran.
In cetatea Rasnov, taranii dispuneau de case pentru fiecare familie, exista o capela, o scoala, depozite si un loc destinat turmelor.Laturile de vest, nord si est erau aparate de o galerie continua, doua anteforturi si sapte turnuri, pe latura de sud, mai abrupta erau numai doua turnuri.
 Este o cetate care inca se mai pastreaza , merita sa o vedeti!
                                          Respectati natura doar asa ne va respecta si ea!
Incercati ca in plimbarile prin natura sa nu lasati nimic in locurile ce le-ati vizitat, haideti sa facem un minim de efort si sa pastram ce avem.
Vreme frumoasa si calatorii placute!
                                               Multumim pentru vizita si va mai asteptam.
blog comments powered by Disqus