View Romania tinuturi de poveste in a larger map

6 noiembrie 2010

Obiectiv turistic: Grota Haiducului





Localizare :Baile Herculane
Din Statiunea balneara Baile Herculane dupa ce treceti de centr-ul vechi, mai exact din spatele hotelului Roman  se iveste o poteca pe partea stanga a soselei.
Acesul la pestera se face foarte usor de catre oricine fara efort fizic, este vorba de o carare prin padure pavata cu piatra, de unde incepe marcajul se parcurg cam 5 minute pana la intrarea in grota dupa cum bine se observa si pe marcaj aceasta face legatura si cu Grota cu Aburi pe care o descriu in alta postare.
Nici bine nu apucam sa face putin efort ca hop si Grota!

Grota Haiducilor (denumirea autentica - Pestera Hotilor)

Situata la aprox. 40 m intre stanci, in perioadele timpului cind omul nu a patrus atat de adanc in salbaticia naturii, dinamitind stancile si croind soseaua, pestera nu era atat de cunoscuta fiind vizitata numai de speologi si mai rar de drumeti. 
A fost descoperita in timpul imperiului austro-ungar si explorata si de Emil Racovita. Pestera locuita inca din epoca focului, cunoscuta pe vremea romanilor si loc de refugiu si ascunzis al hotilor in decursul epocii moderne, a ascuns numeroase comori. Aici au fost descoperite obiecte si unelte primitive din epoca paleoliticului, obiecte, vase si monezi romane cit si adevarare tezaure. 
In 1974, prima data cind am vizitat pestera, erau urme proaspete sau vechi de gropi ale cautatorilor de comori. Dupa 1980 aici s-a infiintat un santier arheologic ce a dus la descoperiri interesante de catre speologi. Apoi santierul a fost parasit, ramanand si azi gardul de fier in galeria mare din acea perioada.
In interiorul pesterii se afla 2 galerii daca aveti o lanterna  va fi usor de explorat, dar cu grija sa nu deranjati micutii lilieci ce isi duc viata pe aici.

Dupa scurta prezentare sper sa va fi trezit putin interesul pentru aceasta trecere prin Gota Haiducilor.
Calatorii placute va doresc !

blog comments powered by Disqus