View Romania tinuturi de poveste in a larger map

27 iulie 2011

Grota miresei

Obiective turistice Prahova :
Localizare: Muntele de sare de la Slanic Prahova (patria perilor, am gasit aici peri cum nu am vazut in alta parte, cate 2-3 in fiecare curte si cu pere mari si frumoase) la poalele caruia se afla grota este pe strada Baia Baciului.
Declarata rezervatie naturala geologica si geomorfologica prin 1954, suprafata zonei protejate este de 2 ha. Complexul Baia Baciului este format din Muntele de sare, cu Grota Miresei si Baia Miresei, apoi Lacul Mare (numit si Baia Baciului, cu suprafata de 5100 mp si adancime maxima de 7 m),


 
 Baia Porcilor (S=1460 mp si adancime sub 1 m, continand namol terapeutic).

Numele de Grota Miresei a aparut dupa anul 1920, cand, la patru zile dupa nunta, o localnica s-a sinucis, aruncandu-se din varful muntelui de sare, pentru ca părintii au fortat-o să se marite cu un mire care nu-i placea.



Muntele de sare a fost declarat rezervatie si monument al naturii. Acest munte miniatural modelat de apa ploilor in sare se extinde pe o suprafata de 2 hectare. Aici se afla si o serie de lacuri carsto-saline cu o adancime maxima de 32 m precum Lacul Porcilor, Baia Baciului si Grota Miresei. Pe solurile sarate din aceasta zona se dezvolta o serie de specii vegetale halofile dintre care mai importante sunt sararica (Salicornia herbaceea), pelinul (Artemisia salina), steluta (Aster tripolium).




Prima atestare documentara a Slanicului dateaza din 1532, iar a doua din 1685, când spatarul Mihai Cantacuzino cumpara jumatate din mosia Slanic pentru a deschide ocne. Complexul Baia Baciului este format din Muntele de sare, cu Grota Miresei si Baia Miresei, Lacul Mare (Baia Baciului) si Baia Porcilor ce contine namol terapeutic.

Formarea Muntelui de sare si a Grotei Miresei, din interiorul acestuia, are la origine actiunea omului, prin exploatarea din interiorul Muntelui de sare ce a functionat pana la 1852. Dupa acest an mina a fost inundata ducand la dizolvarea sarii,si la prabusirea tavanelor.
Astfel, s-a format un imens put in mijlocul masivului de sare, lasand sa se vada forma de clopot a fostei mine de sare. Apa a sculptat versantul, creand o mare diversitate de forme carstice: lapiezuri, ponoare, arcade si concretiuni de sare.

De-a lungul timpului muntele a suferit numeroase eroziuni, si prabusiri. Cutremurul din 1977, ploile abundente din 1993 si 1999 produc prabusiri masive ale laturilor muntelui ducand la degradarea si pierderea maretiei de altadata.Sursa:www.ghidinfoturism.ro

Dupa cum vedeti muntele de sare si Grota se deterioreaza din cauza ploilor si in legatura cu asta nu se face nimic.
                 In incinta veti gasi un strad amenajat si un resturant, cazare puteti gasi la pensiunile din zona.


 Exista taxa de intrare, iar daca ajungeti in zona si nu gasiti pe nimeni la restaurant nu puteti intra sa vedeti Grota.

Alte obiective din zona:
Muzeul Sarii unde va recomand sa mergeti pentru a afla toate detaliile despre Slanic Prahova si obiectivele din zona, exista aici oameni extraordinari care va vor raspunde la toate intrebarile.
Nu foarte departe de salina, Muzeul Sarii, anul sau de constructie fiind 1880. 
Chiar langa muzeu se afla si Biserica “Sfintii Trei Ierarhi”, monument de arta bisericeasca de la finele sec. al XVIII-lea – ctitorie a crucerului Ioan-Hagi Moscu, concesionar al minelor de sare din Slanic.
Program vizitare muzeu: luni-duminica, orele 9.00 - 17.00; taxa intrare : 3 ron adulti; 2 ron copii; taxa camera foto – 2 ron.
Muntele de sare
Muntele Verde la 3 km de salina

Mina Unirea
Baia de fier
blog comments powered by Disqus