View Romania tinuturi de poveste in a larger map

18 mai 2010

Obiectiv turistic :Muntele Verde


Localizare:
DN1 Bucuresti - Ploiesti (75 km), apoi DN1A Ploiesti - Cheia (70 km) - Brasov;
DN1A Brasov - Cheia (50 km);

Descriere:
Muntele Verde (Piatra Verde) - rezultat prin consolidarea in timp a cenusei vulcanice geologic dispusa in straturi cu suprafete plane perfect dezvoltate, tuf de origine vulcanica, care capata aceasta culoare intensa mai ales dupa ploi ( rezervatie naturala).

Roca se folosea la fabricarea unui anumit tip de ciment este foarte casanta...
Noi am ajuns aici pe jos prima oara, din Slanic, am facut cam 45 de minute sunt doar 3 km. distanta din oras pana aici, iar drumul este pe sosea. Nu va spun ca in toate curtile oamenilor exista cate doi trei peri.Norocul nostru a fost ca persoana la care ne-am cazat avea in curte unul si ne-am putut infrupta si noi nu de alta dar ti se facea o pofta vazand pomii plini de fructe mari.
 
Nu va pot spune foarte multe detalii despre acest munte decat ce am auzit la fata locului.Ca ar fi unic in Europa, ceea ce nu inteleg este insa faptul ca nicaieri nu gasesc nimic scris depre el.
 Asa ca astfel va las sa va delectati cu fotografiile facute pe ploaie sa vedeti culorile acestui munte care in cativa ani nu va mai exista pentru ca se macina vazand cu ochii, mai ales ca in imediata apropiere trece soseaua de legatura intre Cheia si Slanic Prahova.
Ce va sfatuiesc este sa mergeti sa il vizitati cat mai exista inca acolo pentru ca nu cred ca se va face ceva pentru a impiedica rapida lui distrugere.

4 comentarii:

  1. L-am văzut ieri (duminică, 14.11.2010). Interesant, frumos şi trist. Poate şi pentru că toată vegetaţia era uscată (fiind toamnă!). În vârful muntelui era un individ care se chinuia să smulgă o piatră mare, să-şi paveze ceva. Am rămas uluită. Nici la Muzeul sării n-au ştiut să ne zică prea multe despre acest munte. Şi chiar se macină roca respectivă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cand te gandesti ca este unic in Europa parca cu atat pare si mai interesant, dar din pacate noi nu stim sa apreciem adevarate valori decat dupa ce acestea nu mai sunt.Vizitati Romania are multe locuri spectaculoase de aratat

    RăspundețiȘtergere
  3. am fost si eu acolo , am prins senin si privelistea din jur este minunata !!!!! in plus ca drumul in continuare trece prin niste paduri superbe si serpentine frumoase

    RăspundețiȘtergere
  4. Cautati in comert ( inclusiv virtual ) produsul ZEOLIT si va veti convinge ca acolo , la Piatra Verde , se gaseste o comoara pe care oamenii de stiinta au descifrat-o dar cei ce ar fi trebuit s-o valorifice stau degeaba . Asa ca luam , pe bani grei, pilule gelatinoase ce contin 1/2 gram de praf adus din strainatate. In zona Slanicului , piatra extrasa de acolo , se foloseste la ... constructii si atat .
    "Piatra Verde" este un tuf zeolitifer cu un mare continut de clinoptilolit.

    Compozitia mineralogica a fractiunii cristalizate din tuful zeolitifer de la
    Piatra Verde :

    Mineral Procente
    Clinoptilolit 80-90
    Mordenit 0-5
    Cuart 0-3
    Feldspat plagioclaz 0-8
    Muscovit 0-1
    Biotit 0-1
    Calcit 0-15
    Minerale argiloase 0-2

    Avand capacitati totale de schimb cationic , tuful clinoptilolitic poate retine cu usurinta cationii din mediul inconjurator.
    Spre exemplu , tufurile cu clinoptilolit au fost folosite in urma accidentului de la Cernobal pentru ameliorarea consecintelor asupra mediului si a populatiei. Astfel, terenurile agricole si pasunile din zonele afectate au fost acoperite cu pulbere de tuf pentru eliminarea ionilor radioactictivi din sol. De asemenea, animalelor li s-a adiministrat ca supliment nutritiv tuf cu clinoptilolit pentru eliminarea ionilor radioctivi asimilati simultan cu hrana consumata.

    Sursa : Prof. dr. Lucian Matei
    FACULTATEA DE GEOLOGIE SI GEOFIZICA
    UNIVERSITATEA BUCURESTI
    Un articol despre zeolit : http://www.formula-as.ro/2009/891/terapii-alternative-58/zeolitul-11748

    RăspundețiȘtergere