View Romania tinuturi de poveste in a larger map

7 mai 2010

Varful Omu

Acces:Din Sinaia (alt. 798 m), poteca marcata cu banda albastra pe la Cabana Poiana Stanei (alt. 1270 m) pana la Cabana Piatra Arsa (alt. 1950 m), de unde se contiuna pe poteca marcata cu banda galbena pe la Cabana Babele (alt. 2200 m) pana la Varful Omu. Drum nerecomandat iarna intre Cabana Poiana Stanei si Cabana Piatra Arsa. Durata cca. 8 ore. Iarna este recomandat drumul pe la Cota 1400 si Cabana Varful cu Dor (marcaj banda rosie). In continuare, drumul marcat cu banda galbena de mai sus. Durata cca. 9 ore.

Din Busteni (alt. 883 m) pana la Cabana Babele traseele descrise pentru cabana respectiva, in continuare drumul marcat cu banda galbena pana la Varful Omu. Durata Cabana Babele - Varful Omu cca. 2 ore.
- sau prin poiana Pichetul Rosu (drumurile descrise la Cabana Poiana Izvoarelor). De la Pichetul Rosu, poteca marcata cu banda rosie pe la Prepeleag (alt. 1750 m) si peste Varful Bucsoiului (alt. 2492 m) pana la Omu. Drum nerecomandat iarna.
- sau poteca marcata cu banda galbena prin Poiana Costilei si Valea Cerbului. Durata 5 - 6 ore.

Din Predeal si Rasnov, pana la refugiul salvamont Malaiesti, drumurile descrise pentru cabana Malaiesti. In continuare poteca marcata cu banda albastra pana la Cabana Omul. Durata Cabana Malaiesti - Varful Omu cca. 3 ore. Traseu nerecomandat iarna. Iarna turistii experimentati pot trece spre Omu prin Hornurile Malaiesti.

Din Bran (alt. 752 m), poteca marcata cu banda rosie prin Clincea si Saua Tiganesti. Durata 6 - 7 ore.
- sau poteca marcata cu triunghi galben prin Ciobotea si Varful La Scara. Durata 7 - 8 ore.
Vârful Omu din Munţii Bucegi este vârful muntos clasat al unsprezecelea între vârfurile muntoase din România, situat în Masivul Bucegi, reprezentând cel mai înalt punct al acestui masiv.
Altitudinea sa este 2.505 metri, după alte măsurători, 2.507 metri, la baza bolovanului de pe varf, sau 2.514 metri in varful acestuia.
Este vizibil de pe creasta Pietrei Craiului, precum şi de pe Valea Prahovei.Pe Vârful Omu se află cabana omonimă, Cabana Omu, precum şi o staţie meteorologică, Staţia meteorologică Vârful Omu, care poate fi considerată locul cel mai înalt din România populat permanent.
Pe drum am putut vedea si varful Costila (2490 m) care este recunoscut dupa releul de televiziune montat pe el, vopsit in dulgi albe si rosii si de asemenea Cerdacul, o zona foarte frumoasa, pe care o veti recunoaste numaidecat.
 
Cam pe aici trebuia sa ajungem noi.
Iar pe aici era traseul de parcurs.
Varful Omu este cel mai inalt punct al masivului Bucegi avand altitudinea de 2.505 metri si traseul turistic catre acesta este destul de cutreierat de iubitorii de munte.
Istoric cabana Omu: Prima constructie pare a fi cea ridicata in 1888 de catre Siebenburgischer Karpaten Verein (SKV). Inaugurarea a avut loc la 2 septembrie iar cabana a fost cunoscuta sub numele de "Casa de piatra de la varful Omul".
In anul 1900 este construita o a doua cabana, din lemn, de catre Societatea Carpatina Sinaia. Cele doua constructii functioneaza o perioada simultan. In octombrie 1911 cabana de lemn este distrusa de un incendiu.
Anul urmator, in 1912, Societatea Carpatina Sinaia hotaraste refacerea cabanei dar actiunea ramine doar in proiect.




Planurile sunt preluate de catre Societatea Turistilor din Romania (STR). Nici aceasta asociatie nu reuseste sa materializeze proiectul.
In 1924, Hanul Drumetilor, grupare constituita de cativa fosti membri ai STR, incepe realizarea elementelor unei cabane pe care intentionau sa o boteze "Casa Zorilor". Acestea sunt facute in curtea Fabricii de Hartie a fratilor Schiel din Busteni urmand apoi sa fie urcate cu telefericul pe muntele Piatra Arsa si, de aici, transportate pe varful Omul. Hanul Drumetilor nu a putut duce pana la capat constructia, societatea dizolvandu-se in 1925.



In acelasi an lucrarea este preluata de Turing Clubul Romaniei care incepe asamblarea cabanei in luna septembrie. In ianuarie 1926 constructia era deja ridicata pe varf. Inaugurarea oficiala a avut loc la 7 august 1926. Intre 1936 si 1937 au loc lucrari de extindere, rezultatul fiind cladirea care se pastreaza aproximativ in aceeasi forma pana astazi.
Fiind prima cabana de piatra construita in Bucegi (3 septembrie 1888) Cabana Omu este situata pe cel mai inalt varf al Muntilor Bucegi fiind cea mai inalta baza turistica din tara noastra.
Contact: 0744/221582 (D-na Irina Popa) In caz ca nu este in zona de acoperire, apelati: Dl. Gheorghe Popa, 0744/567290 Telefon statia meteo: 0723/625458

De aici pleaca cel putin 10 trasee diferite, care pornesc in principal din Sinaia, Busteni sau Bran, care mai de care, mai mult sau mai putin dificile. Unul dintre cele mai cunoscute trasee care urca din Busteni si poate fi continuat spre Omu este Valea Jepilor sau Jepii mici.

O priveliste mirifica!
Si acum drumul inapoi...........
Aaaa, am uitat sa va mentionez ca sotia mea dupa cum vedeti este in adidasi(ceea ce nu recomandam nimanui  ), speram sa ajungem cu bine inapoi in Busteni!
Langa cabana erau cateva vacute care pasteau primele firicele de iarba aparute dupa topirea zapazii.
 Dupa un dea buselea pe gheata, ultima portiune mai anevoioasa este parcursa cu brio cu tot cu  adidasi.Oricum a meritat traseul imi dau seama dupa fotografiile rezultate. 

Atentie: atunci cand porniti pe un traseu, indiferent cat de scurt este, ar fi bine ca cel putin o persoana de acasa sa stie pe ce traseu ati plecat, sa stiti ca numarul salvamontului este 0salvamont adica 0725.826.668 si sa aveti numerele de telefon de la cabanele din zona, pentru cazul in care o ploaie sau o furtuna v-ar obliga sa va adapostiti pe la una din ele.

blog comments powered by Disqus