View Romania tinuturi de poveste in a larger map

7 mai 2010

Cheile Bicazului

Legenda locului:
Se spune că trăia aici o fată pe nume Estera. S-a îndrăgostit ea de un flăcău, au hotărât să se ia, numai că băiatul a trebuit să plece la armată. Estera l-a așteptat cu iubire și răbdare. Se ducea seara la izvor, să ia apă, și cânta atât de frumos, că înduioșa și munții. Până-ntr-o zi, când un tâlhar a văzut-o și s-a îndrăgostit pe loc de ea. Tâlharul a furat-o și a dus-o sus, în munți. În zadar s-a străduit să o facă să-l iubească. Așa că s-a hotărât să o aibă cu sila. Sfâșiată, Estera a strigat la munți și la cer, căutând ajutor. Iar cerul a răspuns. S-a pornit atunci o ploaie groaznică, ce-a măturat tot în cale.

Localizare:
Cheile, un loc unic in Europa, au fost formate de râul Bicaz şi fac legătura între Transilvania şi Moldova.Despartite doar de vreo 20 de km de orasul Bicaz, Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de frumoasa din România situată în partea centrală a Munţilor Hăşmaş, apartinand Carpatilor Orientali, si fiind delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m în nord-estul ţării în judeţele Neamţ şi Harghita.

Acces la parc: Accesul către Parcul Naţional Cheile Bicazului- Hăşmaş se poate face în principal dinspre Bicaz ( jud. Neamţ ) şi Gheorgheni ( jud. Harghita ) oraşe legate de DN 12C ce traversează Parcul Naţional prin zona Staţiunii Lacu Roşu şi Cheile Bicazului şi dinspre comuna Sândominic pe DJ125 prin oraşul Bălan .
Fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaşce are ca arii protejate: Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare - Piatra Singuratica si Hasmasul Negru.
Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita frumusete (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas la extremitatea nordică a Parcului Naţional, Avenul cu Trei Intrari). Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului la extremitatea estică a Parcului Naţional, Cheile Bicajelului.
Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului - un masiv stancos de 1120 m altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835 m). Printre alte stanci mai deosebite din zona amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Dupa cum puteti vedea se pot traversa cu masina Cheile,este o senzatie pe care nu  o pot descrie, ma simteam ca un pitic intre monstrii aceia muntosi care erau atat de apropiati ca daca priveai in sus nu le puteai vedea varful.Merita sa mergeti sa vedeti aceste locuri, iar linistea care este aici la lasatul serii adaugata iti incarca bateriile la maxim.



Puţini ştiu că în zona Cheilor Bicazului sunt sute de peşteri. Cele mai multe dintre ele necunoscute turistului. Sunt greu accesibile, dar spectaculoase, aşa că nu strică să depuneţi puţin efort şi să le vizitaţi. Sălbăticia şi frumuseţea lor vă vor recompensa orele de mers şi traseul dificil.Peştera Suhard este doar una dintre cele 200 din această zonă. Nu sunt foarte adânci, dar numai plimbarea prin munţi de la una la alta este o adevărată încântare. Iar specialiştii sunt convinşi că au descoperit doar o mică parte din ele.






 

blog comments powered by Disqus