View Romania tinuturi de poveste in a larger map

8 august 2011

Lacul Iezer- Varful Pietrosu

Obiective turistice Maramures :Lacul Iezer  Varful Pietrosu
Rezervaţia Pietrosul Mare cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Munţii Rodnei: circurile glaciare Buhăescu, Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare, Zănoaga Mică, Rebra, Gropi, având în porţiunea bazală morene şi căderi de apă pe pragurile de stâncă lustruite de gheţari. Cea mai mare parte a rezervaţiei este ocupată de roci cristaline metamorfice din Pânza de Rodna (Precambrian superior). Formaţiunea de Voşlobeni este constituită din micaşisturi cu nivele de paragnaise, cuarţite şi amfibolite, cu nivele de dolomite şi calcare cristaline (Turnu Roşu, Piatra Albă). Tipul şi subtipul de sol predominant este brun feriiluvial tipic, întâlnindu-se şi solurile brun eumezobazic şi brun acid. În rezervaţie există mai multe lacuri glaciare:
  • Iezerul Pietrosului, cu o suprafaţă de 3,45 ha, cu adâncimea maximă de 2,10 m;
  • Buhăescu I, având suprafaţa de 0,7 ha, adâncime maximă de 1,80 m;
  • Buhăesu II, cu suprafaţa de 0,20 ha, adâncime maximă de 5 m;
  • Buhăescu III, cu suprafaţa de 0,1 ha, adâncime maximă de 1 m;
  • Buhăescu IV, cu suprafaţa de 0,11 ha, adâncime maximă de 0,7 m;


 Poveste :Lacul in forma Romaniei In Borsa, undeva pe varful Pietrosul se afla un lac ciudat: „Iezerul”. Lacul are forma Romaniei si vreo 300 de metri patrati. Dar adancimea e o enigma pentru localnici. Borsenii stiu de la batrani ca lacul n-ar avea fund. De pe straduta pe care ne-am oprit se vede bine Pietrosul. Oamenii spun ca e de mers cam 8 km pana la Iezer, pe un drum forestier, dar privelistea merita efortul. Initial, borsenii cu care am discutat s-au sfiit sa spuna ca lacul are un mister. Pentru „venetici” nu e usor de crezut ca: „Lacul n-are fund. De fapt, are legatura cu marea. Candva, oamenii au aruncat niste lemne in apa si au iesit in mare....”. Un alt localnic, in varsta de 76 de ani explica: „Se povesteste ca au vrut sa probeze si au aruncat nu stiu ce si nu stiu unde a iesit. Da, se zice ca ar avea legatura cu Marea Neagra, ca s-a aruncat un fier insemnat. Nu stiu foarte multe ca n-are nimeni curaj sa intre acolo, ca-i foarte rece apa”. Dar localnicii spun ca cel mai bine stie povestea meteorologul statiei meteo Iezer, „gheata la mal”, adica Istrate Danci. Dar Danci crede ca: „Este o aberatie ca se spune ca Lacul Iezer e fara fund. Este chiar sus, la 1800 m, la 500 m de statia meteo. Batranii spuneau mai demult ca a cazut un bou acolo si l-au gasit in Marea Neagra. Singura ciudatenie care ar fi cu Lacul Iezer este ca are forma exact ca si harta tarii. E super. La 50 m daca urci, deja se vede forma Romaniei. Noi avem apa trasa de acolo si am sondat unde-i mai adanc, dar cel mai adanc loc l-am gasit la 3 m”.



Localizare Borsa Judetul Maramures
Din centrul orasului Borsa mai exact prin stanga spitalului  este un drum forestier destul de accesibil care va poate ajuta sa scutiti o portiune din drum, acesta se poate urca cu o masina cu garda la sol normala cam 25 minute dupa care se ajunge la o bifurcatie de drum: cel din dreapta duce la un schit aici existand o parcare unde se poate lasa masina si urma drumul la pas sau pentru cei cu masini de teren foarte inalte sau atv-uri drumul forestier duce pana la lac, dar ar fi pacat daca toti sunteti la munte sa nu profitati de aerul curat si sa faceti acest traseu pe jos.

Borsa Pietroasa – Statia Meteo Iezer
Marcaj: Banda albastra
Durata: 2 – 2 ½ ore
- telefon Statia Meteo Iezer 0723.625.363
- cazare la statia meteo se face doar in cazuri speciale
- exista loc de campare
Statia Meteo Iezer – Lacul Iezer (2129 m) - Varful Pietrosul (2303 m)
Marcaj: Banda albastra
Durata: 2 – 2 ½ ore
Durata totala: 4 – 5 ore

Varful Pietrosul (2303 m) – Lacul Iezer (2129 m)
– Statia Meteo Iezer – Borsa Pietroasa
Marcaj: Banda albastra
Durata: 3 – 4 ore
Alte trasee :
  • Borsa : Borsa - poteca - Valea Pietroasei - serpentine - Curmatura Turnu Rosu - statia meteo- 3 ore
  • Borsa : Borsa - pe Paraul Tisa - urcus - Cabana Meteoru - Lacul Iezer- 3 ore
  • Moisei : Moisei - pe Izvorul lui Dragos - urcus - poteca de vanatoare - Vf. Pietrosu (panorama cu Mv. Tibles)-4 ore
  • Sacel : un traseu lung si interesant - Sacel (km 72 al DN17C) - sau Moisei (Manastirea Moisei) - Capu Muntelui - Izvorul Albastru al Izei - Pestera de la Izvorul Izei - Taul Muced (1370m alt) - Vf. Batrana (1710m alt) - Vf. Buhaescu Mare (2119m alt ) - Vf. Rebrei (2221m alt sau 2258m dupa alti autori) - Curmatura Pietrosului Lacul Iezer
Odata porniti la drum trebuie stiut faptul ca va asteapta o ascensiune de 2 ore si 30 de minute mers pe drum forestier pana la Lacul Iezer dupa cum indica si juniorul se urmeaza marcajul
Pe parcurs incercati sa tineti marcajul sau drumul forestier din cand in cand mai apar cateva scurtaturi.
In prima parte a drumului ce porneste de la Schit traverseaza o poienita plina de ...
afine in perioada iulie- august chiar am intalnit cateva localnice care aveau un pieptan de cules.
Dar pana la urma pofta sa fie ca le puteti culege bucata cu bucata si la final veti avea limba ca un caine chow chow  .
 Dupa cateva vitamine absorbite poate incepe cu adevarat traseul propus pana acolo sus in ceata.Din aceasta poenita urcati pe drumul marcat pana ajungeti la o pensiune, de aici incepand adevaratul urcus.
Pe traseu va puteti bucura si de florile crescute la aceasta altitudine.Dupa un urcus de cam 1ora si 40 de minute privim putin in urma si remarcam cat de mult am urcat,
 unde se vede furnicarul de casute cam acolo suntem cazati.
Si daca tot am ajuns la jumatatea drumului sa luam si o pauza mai ales ca cei de la ocolul silvic s-au gandit sa ne amenajeze o bancuta cu masuta pentru  relaxare.
Dupa mica relaxare e timpul sa mai si urcam ca drumul este abia la jumatate si pana in varf sa  mai tot fie ceva,
pe parcurs gasim si niste stalpisori inscriptionati ultimul are numarul 15 ,de tinut minte ca este ca un ghidaj sa stiti cat mai este.
Dupa alta jumatate de ora dam de un izvor care in timpul verii este extraordinar de bine primit de cei ce ajung pana aici, apa este rece ca gheata si limpede precum cristalul.
Si tot urcand se intrevede si statia meteo Meteoru care ne anunta ca nu mai este mult si ne apropiem de lacul Iezer
Zona este superba plina de jnepenis , in zona se spune ca pe vremuri erau sute de capre negre dar si marmote specii rare in Europa, in zilele linistite mai apar cateva exemplare pe ici pe colo, dupa 10 minute de mers apare si lacul Iezer.
Istoric Iezerul Pietrosu Este asezata in caldarea glaciara Iezeru,dintre culmea Pietrosului si cea a Hotarului,sub varful cel mai inalt al Masivului Rodnei,Varful Pietrosu,in plina rezervatie naturala.De origine glaciara,are o suprafata de 0.50 ha si adancimea maxima de 2.5 m,forma este aproape triunghiulara,cu varful spre evacuare si este situat la altitudinea de 1825m. Are suprafaţa de 3450 mp, adâncimea maximă de 2,5 m şi lungimea de 84 m. Face parte din rezervaţia naturală ˝Pietrosu Mare˝.

Lacul este alimentat de doua izvoare ce intra dinspre culmea Pietrosului,cu un debit cuprins intre 10 si 20 1/s.
Evacuarea apei se face prin paraul Pietroasa.Lungimea nord-sud este de 70 m,iar latura mare a triunghiului insumeaza 110 m lungime. A fost populat cu pastravi curcubeu si indigeni si zglavoaca.
Este un lac glaciar foarte limpede inconjurat de munti si multa liniste este o oaza de relaxare unde va puteti petrece cateva ore linistite, celor tari de picioare le recomand sa urce pana pe varful Pietrosul este un traseu destul de dificil cam de 1 ora dar este facut in zig zag sa taie muntele mai usor,  fiind foarte abrupt.
         Dupa urcusul anevoios se vede in varful muntelui si refugiul de la 2303 metri ceea ce indica faptul ca suntem pe varful Pietrosul cel mai inalt varf din Muntii Rodnei
 Din acest punct puteti admira nestingheriti panorama de jur imprejur nu va optureaza privelistea absolut nimic este o priveliste ce va va ramane intiparita ceva timp, la coborare pana la lac se fac cam 20 de minute si de aici cam 1 ora si 30 de minute pana la parcare.
Va doresc calatorie placuta si vreme frumoasa si nu uitati sa pastrati curatenia pe munte doar asa si generatiile urmatoare poate vor admira speciile ce apartin florei si faunei actuale.


Parcul Național Munții Rodnei este cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaților Orientali, având o suprafață de 46.339 ha. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare.Partea centrală, înaltă a masivului Munților Rodnei, oferă peisaje variate, de un real interes. Se diferențiază astfel 5 complexe morfologice: Ineu (2279 m), Omu-Gărgălău (2134 m, 2159 m), Galat-Puzdrele (2048 m, 2189 m), Pietrosul Rodnei (2303 m), Bătrâna (1710 m).
Relieful Parcului se remarcă prin bogăția formelor glaciare și crionivale: lacuri (67), văi, circuri glaciare. O formă carstică deosebită este peștera Izvorul Albastru al Izei (2,5 km) cu galerii și cascade spectaculoase.
În Parcul Național Munții Rodnei se practică mai multe tipuri de turism, datorită evantaiului de comori peisagistice existente în perimetrul său.

Trasee turistice

Exportă PDF - Trasee turistice Tipăreşte pagina - Trasee turistice Trimite unui prieten - Trasee turistice


1. Creasta principală: Pasul Setref (817 m) - Vârful Muncelui Râios - Poiana Bătrânei - Tarnița la Cruce - Vârful Galatului - Șaua Gărgălău - Tarnița lui Putredu - Șaua cu Lac - Pasul Rotunda.
Pasul Setref - Șaua Gărgălău, în județul Maramureș.
Șaua Gărgălău - Pasul Rotunda, în județul Bistrița-Năsăud.
• Acces la traseu : DN 17D, com. Șanț, sat Valea Mare, Pasul Rotunda.
• Timp de mers: vara: 24 - 26 ore; iarna: nu se recomandă.

2. Romuli - Valea Strâmba - sub Vf. Bătrâna (racord la traseul 1), în județul Bistrița-Năsăud.
• Acces la traseu: DN 17C, com. Romuli, sat Dealul Ștefăniței; stația CFR Romuli, ruta Salva - Vișeu.
• Timp de mers: vara: 8 - 9 ore; iarna: nu se recomandă. 
3. Telciu - Valea Telcișor - Vf. Tomnatec (1384 m) - Poiana Bătrâna (racord la traseul 1), în județul Bistrița-Năsăud.
• Acces la traseu: DN 17C, com. Telciu; stația CFR Telciu, ruta Salva - Vițeu.
• Timp de mers: vara: 8 - 9 ore; iarna: nu se recomandă. 
4. Rebrișoara - Rebra - Parva - Valea Guset - Tarnița la Cruce - sub Vf. Rebra (2221 m) - sub Vf. Pietrosu (2303 m) - Stația Meteo - Iezerul - Borșa (centru).
Rebrișoara - Tarnița la Cruce, în județul Bistrița-Năsăud. Tarnița la Cruce - Borșa, în județul Maramureș.
• Acces la traseu: DJ 17D, com. Rebrișoara; stația CFR Rebrișoara, ruta Salva - Ilva Mică.
• Timp de mers: vara: 18 - 20 ore; iarna: nu se recomandă.
5. Stațiunea Sângeorz-Băi - Vf. Craia - Vf. Țapului - Tarnița "Obârșia Rebrei".
• Acces la traseu: DJ 17D, Stațiunea Sângeorz-Băi, sat Cormaia; stația CFR Sângeorz-Băi, ruta Ilva-Mică - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 12 ore; iarna: nu se recomandă. 
6. Sângeorz-Băi - Cormaia - Farmecul Pădurii (confluența văilor Cormaia - Vinului) - Valea Cormaia - sub Vf. Cormaia (racord la traseul 1), în județul Bistrița-Năsăud.
• Acces la traseu: DJ 17 D, Stațiunea Sângeorz-Băi, sat Cormaia; stația CFR Sângeorz-Băi, ruta Ilva-Mică - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 12 - 13 ore; iarna: nu se recomandă. 
7. Farmecul Pădurii - Nedeia Bîrladelor - Nedeia Țăranului (1875 m) - Vf.Laptelui - Vf.Nedeia Straja (1851 m) - Vf.Repede (legătura între traseul 1 și traseul 5), în județul Bistrița-Năsăud.
• Acces la traseu: DJ 17 D, Stațiunea Sângeorz-Băi, sat Cormaia; stația CFR Sângeorz-Băi, ruta Ilva-Mică - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 7 - 8 ore; iarna: nu se recomandă. 
8. Între Aniese - Valea Anieșului Mic - Șaua "Între Izvoare".
• Acces la traseu: DJ 17D, com. Maieru, sat Anieș; stația CFR Anieș ruta Ilva Mică - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 3 ore; iarna: nu se recomandă.
Pentru mai multe informații vizualizați pliantul.
9. Între Aniese - Izvorul Mare - Tarnița Bârsanului.
• Acces la traseu: DJ 17D, com. Maieru, sat Anieș; stația CFR Anieș ruta Ilva Mica - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 3 ore; iarna: nu se recomandă. 
10. Anieș - Valea Anieșului - Șaua Gărgălău - sub Vf.Știol (1611 m) - complexul turistic Borșa.
Anieș - Șaua Gărgălău, în județul Bistrița - Năsăud.
Șaua Gărgălaău - complexul turistic Borșa, în județul Maramureș.
• Acces la traseu: DJ 17D, com. Maieru, sat Anieș; stația CFR Anieș ruta Ilva Mică - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 11 - 13 ore; iarna: nu se recomandă.
Pentru mai multe informații vizualizați pliantul
11. Valea Vinului - Izvorul Roșu - sub Vf.Cisia - Tarnița lui Putredu (racord la traseul 1), în județul Bistrița-Năsăud.
• Acces la traseu: DJ 17D, com. Rodna Veche, sat Valea Vinului; stația CFR Rodna, ruta Ilva Mică - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 5 - 6 ore; iarna: nu se recomandă. 
12. Rodna - Valea Baia - Valea Vinului - Șaua Curățel - Șaua cu Lac - sub Vf.Ineu (racord la traseul 1), în Lala, în județul Bistrița - Năsăud.
• Acces la traseu:0 DJ 17D, com. Rodna; stația CFR Rodna, ruta Ilva Mică - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 5 - 6 ore; iarna: nu se recomandă. 
13. Rodna - Vf.Benesului (1587 m) - Șaua Curățel - Șaua cu Lac - Lacul Lala Mare - Valea Lalei - Gura Lalei.
• Acces la traseu: DJ 17D, com. Rodna; stația CFR Rodna, ruta Ilva Mică - Rodna Veche.
• Timp de mers: vara: 11 - 12 ore; iarna: nu se recomandă. 
14. Comuna Șant - Tabăra Valea Blaznei - Vf.Cobășel (1835 m) - Vf.Roșu (2113 m) - Vf.Ineuț (racord la traseul 1), în județul Bistrița-Năsăud.
• Acces la traseu: DJ 17D, com. Șant .
• Timp de mers: vara: 6 - 7 ore; iarna: nu se recomandă.
Pentru mai multe informații vizualizați pliantul
15. Șaua cu Lac - Lacul Lala Mare - Prelucile Gajei (variantă la traseul 1), în județul Maramureș.
• Acces la traseu: Din traseul de creastă sau din traseul Rodna - Lala Mare.
• Timp de mers: vara: 1 - 11/2 ore; iarna: nu se recomandă. 
16. Complexul turistic Borșa - Valea Fântânii - Șaua Știol - Pasul Prislop (1416 m), în județul Maramureș.
• Acces la traseu: DN 18, oraș Borșa.
• Timp de mers: vara: 31/2 - 41/2 ore; iarna: 41/2 - 51/2. 
17. Complexul turistic Borșa - Șaua Buza Muntelui - Puzdrele - Șaua Paltinului (racord la traseul 1), în județul Maramureș.
• Acces la traseu: DN 18, oraș Borșa.
• Timp de mers: vara: 4 - 5 ore; iarna: nu se recomandă. 
18. Poiana Borșa - Valea Negoiescu - Puzdrele - Șaua Galațului (racord la traseul 1), în județul Maramureș.
• Acces la traseu: DN 18, oraș Borșa.
• Timp de mers: vara: 41/2 - 51/2 ore; iarna: 31/2 - 41/2.







blog comments powered by Disqus