View Romania tinuturi de poveste in a larger map

22 aprilie 2010

Cetatea Fagaras

Scurt Istoric:
Prima atestare documentara a Fagarasului ca localitate dateaza din anul 1291. Urmele materiale de viata omeneasca descoperite pe aceste meleaguri sunt însa mult mai vechi. Documentul din 1291, prima atestare a Fagarasului, consemna ca magistrul Ugrinus a cerut regelui ca aceste mosii sa-i revina, românii însisi recunoscând faptul ca fusesera în stapânirea marelui feudal. Atât din precizarile documentului insusi, cât si de pe urma descoperirilor arheologice, se poate sustine cu siguranta ca existenta asezarii feudale de la Fagaras este anterioara datei de 1291.
Alaturi de cultivarea pamântului, cresterea animalelor si mestesugurile casnice taranesti predominante în întreaga zona, în târgul Fagarasului se dezvoltau continuu mestesugurile specializate si comertul . Mestesugarii ajung sa se organizeze în bresle. Cea mai veche amintire documentara a unei bresle fagarasene dateaza din anul 1590, când Maria Christierna da un privilegiu pentru pantofari. Breasla tabacarilor a cunoscut cea mai mare dezvoltare, produsele ei ajungând la un renume si o larga desfacere. Strada "Tabacarilor" pastreaza si astazi amintirea acestui mestesug.
Localizare:
Municipiul Fagaras este situat în partea central-nordica a depresiunii delimitate natural de Muntii Fagarasului si ai Persanilor si de râul Olt care curge pe sub marginea sud-estica si sudica a Podisului Târnavelor. Este asezat pe terasa, relativ joasa, de pe malul stâng al Oltului, taiat de vechea albie a râului Berivoi care curge acum pe la vestul localitatii. Având o altitudine absoluta cuprinsa între 424 si 441 m, Fagarasul este strabatut est-vest de drumul national 1 si se afla la o distanta de 66 km. de Brasov si 76 km. de Sibiu.
Cele mai apropiate localitati sunt : satul Mândra, la est, si satul Beclean, la vest. La distante de 3-5 km. pe partea sudica sunt satele Râusor, Ileni si Hurez, iar pe partea nordica, la 4-10 km., satele Sona, Felmer, Soars si Calbor.
Cetatea o ve-ti gasi in centru orasului la foarte mica distanta de intrarea in oras.
Programul Muzeului Cetatii

1 Iunie - 30 Septembrie
Luni Inchis
Marti - Vineri 800 - 1800
Sambata,Duminica 800 - 1600
1 Octombrie - 30 Mai
Luni -  Inchis
Marti - Duminica 8,00 - 18,00
Tarife Intrare
Adulti 5 RON
Elevi,studenti,pensionari 2 RON
Permis Foto 10 RON Permis Video 20 RON
Ghid Individual 10 RON
Telefon de contact Cetatea Fagaras: 0268 211862

Cetatea Fagarasului este cel mai important monument al Fagarasului, unul dintre cele mai mari din tara si chiar din Europa.Complexul feudal de la Fagaras, a carui constructie a inceput la sfarsitul secolului al XIV-lea si se continua, prin adaugari succesive, pana lamijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de-o fortificatie din lemn, inconjurata cu un sant si val de pamant, atestata arheologic pentru secolul al XII-lea.
In secolul al XV-lea cetatea din piatra si caramida de la Fagaras, care era o cetate militara de aprare, avea o incinta patrulatera, cu patru turnuri bastioane la colturi si un turn de avanpost de tip baricada pe latura de est.
Dupa scindarea Regatului Feudal Maghiar in anul 1541, ca urmare a infrangerii de la Mohacs, Transilvania devine Principat autonom sub suzeranitate otomana. In acest cadru, domeniul si Cetatea Fagarasului intra in proprietatea ereditara a principilor Transilvaniei. Multi dintre acestia au acordat o atentie deosebita Fagarasului contribuind la dezvoltarea culturala si economica a intregii zone.
Mihai Viteazul, domn al Tarii Romanesti intre 1593-1601 si primul unificator al celor trei tari romanesti poarta ,conform unei vechi traditii voivodale, titlul de "herteg al Fagarasului", inca din anii 1597-1599 si is manifesta pretentiile asupra acestui teritoriu pe baza unui "ius antiquum vaivodarum valachiae transalpinae" (vechi drept voivodal al Tarii Romanesti).
In anul 1599, in urma campaniei din Transilvania, Mihai Viteazul intra in posesia efectiva a Fagarasului, iar la sfarsitul aceluiasi an cetatea si domeniul sunt daruite sotiei sale Doamna Stanca, devenind astfel loc de adapost pentru averile si familia domnului.
Mihai Viteazul a acordat o atentie deosebita Fagarasului datorita pozitiei sale strategice: in Aprilie 1600 cetatea devine centrul de adunare al ostilor inaintea campaniei din Moldova, iar in toamna anului 1600, dupa infrangerea de la Miraslau, tot aici are loc regruparea fortelor.
In secolul al XVII-lea, adaptarile de constructii si adaugirile la care este supusa Cetatea Fagarasului vor culmina cu transformarea sa intr-o fastuasa resedinta princiara, aceasta fiind perioada de apogeu a istoriei acestui maiestuos monument.
Destinatia pe care au primit-o cele 85 de incaperi ale castelului s-a putut deduce din inventarele Cetatii Fagarasului, in special cele din 1632, 1637, 1656, 1676. In urma acestor lucrari efectuate in secolul al XVII-lea, Cetatea Fagarasului devine resedinta a principilor Transilvaniei si centru politico-administrativ al marelui domeniu al Fagarasului, fiind un impunator centru medieval. Atunci, importante lucrari la Cetatea Fagarasului au intreprins principii Gabriel Bethlen si Gheorghe Rackozi I.

Astfel, Gabriel Bethlen(1613-1629) a realizat loggii deschise in arcuri pe masive pile de zidarie. Concomitent, la colturile cetatii se construiesc cele patru bastioane cazemata in stil italian (trei "cu urechi" si unul in forma de "pana").
In timpul lui Gheorghe Rackozi I(1631-1648) au fost dublate, prin interior, zidurile exterioare de pe latura de nord si de sud, iar in spatiile create a fost aplicata umplutura de pamant, realizandu-se o rezistenta de 8 metri grosime. Totodata, construieste pe jumatatea nordica a laturii de est cladirea corpului de garda, iar santul de aparare din jurul cetatii este largit, adancit si umplut cu apa din Olt, devenind astfel un adevarat lac.
Tara Fagarasului devine unul dintre cele mai mari si mai bogate domenii ale Transilvaniei cuprinzand peste 50 de sate administrate prin doua curti secundare.
Incepand cu anul 1696, dupa patrunderea armatei imperiale austriece in Transilvania, Fagarasul devine 
proprietate a Coroanei Habsburgice.
Daca aveti ocazia sa treceti prin Fagaras nu omiteti aceasta cetate impunatoare este cu adevarat o locatie minunata pentru a fi fotografiata si vizitata.
blog comments powered by Disqus