View Romania tinuturi de poveste in a larger map

5 iulie 2010

Obiectiv turistic:Groapa Ruginoasa








Groapa Ruginoasa este o rezervatie naturala situata in Muntii Batrana, la est de Pasul Vartop, in judetul Alba, Transilvana.Reprezinta uncaz interesant unic in Europa de adaptare a reliefului la alcatuirea geologica;este vorba de bazinul gigatic al unui torent a carui geneza este intim legata de prezenta unei stive de gresii supapuse calcarelor care, dizolvate carstic le-au subminat, pregatind terenul pentru o intensa actiune eroziva regresiva.
Comuna Arieseni este traversata de DN 75 Lunca(Stei)-Turda, sosea care permite accesul relativ facil si in lunile de iarna. Este situata la distante aproximativ egale fata de cele doua orase invecinate: Stei la 39 km spre vest si Campeni la 42 km spre est.La iesire din Arieseni, pe drumul spre Stei, trecem de partia de ski de la Vartop si dupa cativa kilometri, in dreapta unei curbe foarte stranse veti vedea panoul care va indica Groapa Ruginoasa.
 Poteca ce urca constant, aproape 30 de minute, pana intr-o poiana larga, retezata brusc in capatul dinspre Nord de marginea Gropii Ruginoase. Marcajele cel cu banda galbena (banda rosie) plecand din DN75 de langa parau, accesibil tot timpul anului (si iarna daca zapada nu este foarte mare).
                                    Din padure se iese intr-o poiana larga, aici fetele s-au descaltat.
Nu stia nimeni ce se afla la capatul poienitei.Am fost umiti ca exista asa ceva in Romania, nu auzisem nicaieri de ea.
Imensa ravena sapata pana in creasta culmii care închide spre sud Valea Seacă, cu diametrul de aproximativ 600 de metri si o adancime de peste 100 de metri, in aval de la Groapa Ruginoasa Valea seaca a sapat un canion care este greu de strabatut datorita saritorilor dese.
Eroziunea lucreaza si in prezent, marind dimensiunile gropii (acum 80 de ani - pe hartile vechi- locul era marcat cu o ravena foarte mica)
 Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui.
Interesant este faptul că eroziunea lucrează şi astăzi foarte activ, săpând regresiv şi mărind rapid dimensiunile Gropii Ruginoase. Urmărind hărţile vechi, se constată că eroziunea a avansat cu o viteză foarte mare, acum 80 de ani locul nefiind marcat decât printr-o ravenă foarte mică.

blog comments powered by Disqus